Jak zadbać o żywienie pacjentów w szpitalach
W każdej historii choroby powinien znaleźć się dokument oceniający stan odżywienia chorego. Za niespełnienie tego wymogu grozi kara finansowa dla świadczeniodawcy lub całkowite zerwanie kontraktu z NFZ. Sprawdź, jak dbać o żywienie pacjentów w szpitalach.
- U każdego pacjenta powinno się ocenić stan odżywiania i wprowadzić odpowiedni sposób żywienia oraz edukację na temat kontynuowania określonej diety.
- Żywienie pacjentów w szpitalach często nie jest właściwie zbilansowane.
- Dietetyk w szpitalu niestety nie ma czasu na indywidualne porady czy edukację pacjentów, gdyż zajmuje się ustalaniem jadłospisów, składaniem zamówień na posiłki czy produkty spożywcze.
- Czytaj więcej na temat praw pacjentów w SerwisZOZ.pl»
Uzyskaj nieograniczony dostęp do SerwisZOZ.pl
- Aktualne informacje o zmianach prawnych
- Indywidualne konsultacje e-mail z ekspertem (odpowiedź w 48 h)
- Bazę 3500 porad ekspertów, gotowych wzory dokumentów i procedur
- Przywileje z uczestnictwa w Klubie Menedżera Ochrony Zdrowia - rabaty, konferencje, webinary live, e-szkolenia, prezenty
Jeśli masz już konto
Uzyskaj bezpłatny 24-godzinny dostęp do SerwisZOZ.pl
aktywuj dostęp testowyJeżeli nie jesteś zarejestrowanym użytkownikiem portalu, możesz wykupić jednorazowy dostęp do wybranego dokumentu.