sprawozdania odpadowe

Zmiana terminów składania sprawozdań o wytwarzanych odpadach

W związku z epidemią zmieniły się terminy składania sprawozdań o wytwarzanych odpadach za rok 2019 oraz ewidencji odpadów w formie papierowej.

Od 2020 roku uruchomiono elektroniczną bazę BDO (Baza Danych Odpadowych). To właśnie na niej świadczeniodawcy usług zdrowotnych powinni wpisywać roczne sprawozdania o wytwarzaniu i gospodarowaniu odpadami.

Zgodnie z nowelizacją ustawy o odpadach w zakresie ewidencji i sprawozdań do BDO  termin składania sprawozdań w formie papierowej za 2019 rok ustalono do 30 czerwca 2020 r. W związku z epidemią COVID-19 miały jednak miejsce kolejne nowelizacje ustawy i zgodnie z aktualnym stanem prawnym: do 31 grudnia 2020 roku dopuszcza się sporządzanie dokumentów  ewidencji  odpadów  w formie papierowej. W takim przypadku przekazujący odpady sporządza kartę przekazania odpadów w odpowiedniej liczbie egzemplarzy dla każdego z posiadaczy odpadów - przekazującego, transportującego oraz przejmującego odpady. Zrezygnowano przy tym z obowiązku wstecznego wprowadzenia danych za 2019 rok do BDO, co oznacza, że nie będzie obowiązku wprowadzania do BDO dokumentów ewidencji odpadów sporządzonych w 2019 roku w formie papierowej.

Zgodnie z nowymi przepisami do 31 października 2020 r. przesunięto także termin składania rocznego sprawozdania o wytwarzanych odpadach i o gospodarowaniu odpadami za rok 2019, które to świadczeniodawcy za pośrednictwem bazy BDO zobowiązani są przekazać marszałkowi województwa.

Skontakuj się z Centrum Obsługi Klienta: 22 518 29 29 (Poniedziałek-Piątek: 8:00 - 16:00).

Klub Menedżera

Dołącz do klubu Menedżera Zdrowia Ochrony Zdrowia