Błonnik pokarmowy jest jednym z kluczowych elementów zdrowej diety, choć często niedoceniany, pełni fundamentalną rolę w zachowaniu dobrego zdrowia i samopoczucia. Wbrew powszechnym opiniom, błonnik nie służy wyłącznie poprawie pracy jelit. Jego znaczenie sięga daleko poza regulację trawienia; wpływa na kontrolę wagi, pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi, obniża poziom złego cholesterolu oraz jest ważnym składnikiem w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i niektórych typów nowotworów. W dzisiejszym zagonionym świecie, gdzie dieta często opiera się na przetworzonych i szybkich posiłkach, łatwo jest zaniedbać odpowiednią ilość błonnika, co może prowadzić do szeregu problemów zdrowotnych. Dlaczego błonnik powinien być stałym punktem w naszym jadłospisie? Jakie korzyści niesie za sobą jego regularne spożywanie? Odpowiadamy!
Kształtowanie nawyków żywieniowych u dzieci jest niezwykle ważne, ale też trudne. Szczególnie gdy rodzice sami nie mają wyrobionych zdrowych nawyków. Maluchy uwielbiają naśladować tych, których kochają, dlatego tak ważne jest, by motywacja do zdrowego odżywiania wychodziła od rodziców. Co zatem robić i jak zachęcić dziecko do zdrowego jedzenia? Jak je przekonać, że to, co serwujesz na talerzu, wspomoże jego prawidłowy rozwój? Sprawdź!
Skontakuj się z Centrum Obsługi Klienta: 22 518 29 29 (Poniedziałek-Piątek: 8:00 - 16:00).
© Wiedza i Praktyka
/WiedzaiPraktyka
/wip
Dołącz do klubu Menedżera Zdrowia Ochrony Zdrowia i korzystaj z benefitów!