Obietnice nowej minister zdrowia dotyczące poprawy jakości posiłków w szpitalach brzmią obiecująco. Pacjenci i ich rodziny od dawna czekali na takie inicjatywy, które poprawią warunki pobytu w szpitalach i wpłyną pozytywnie na proces zdrowienia.
W każdej historii choroby powinien znaleźć się dokument oceniający stan odżywienia chorego. Za niespełnienie tego wymogu grozi kara finansowa dla świadczeniodawcy lub całkowite zerwanie kontraktu z NFZ. Sprawdź, jak dbać o żywienie pacjentów w szpitalach.
Kierownik placówki medycznej może ustalać zasady żywienia pacjentów w przepisach wewnętrznych. Jeśli uzna to za konieczne, może zakazać wnoszenia jedzenia na teren placówki. Sprawdź, jak ustalać zasady żywienia pacjentów.
Wyżywienie w szpitalu powinno być dostosowane do zaleceń lekarza czy szpitalnego dietetyka, zwłaszcza w sytuacji diety ustalanej z dnia na dzień lub chorób żywieniowozależnych jak cukrzyca, otyłość czy nadciśnienie. Poznaj wytyczne dotyczące zapewnienia właściwej organizacji żywienia w szpitalu.
Skontakuj się z Centrum Obsługi Klienta: 22 518 29 29 (Poniedziałek-Piątek: 8:00 - 16:00).
© Wiedza i Praktyka
/WiedzaiPraktyka
/wip
Dołącz do klubu Menedżera Zdrowia Ochrony Zdrowia i korzystaj z benefitów!