Prowadzenie placówki medycznej wiąże się z regularnymi kontrolami ze strony sanepidu. Sprawdź, jak zapewnić bezpieczeństwo higieniczne i prawidłowo opracować procedury sanitarne.

Zapobieganie zakażeniom

raport o zranieniach

Raz na pół roku sporządź raport o zranieniach

Wszystkie podmioty wykonujące działalność leczniczą, w których wykorzystywane są ostre narzędzia służące do cięcia i kłucia, mogące spowodować zranienie lub przeniesienie zakażenia, mają obowiązek sporządzenia raz na pół roku raportu o zranieniach ostrymi narzędziami przy udzielaniu świadczeń zdrowotnych. Sprawdź, co musi się w nim znaleźć.

Lekarz w maseczce

Zasady ochrony pracowników przed zakażeniem COVID-19, które musisz znać

W czasie epidemii koronawirusa ochrona życia i zdrowia pracowników to najważniejsze zadanie szefów placówek medycznych ich zatrudniających. Poznaj sposoby minimalizowania ryzyka zachorowania pracowników medycznych i niemedycznych na COVID-19.

Pielęgniarka

Nie możesz pracować w kilku miejscach - poznaj zasady rekompensaty

W związku z pandemią koronawirusa niektórym pracownikom medycznym ograniczono możliwość pracy w kilku miejscach. Niektórzy w związku z nakazem pracy w jednej placówce mogą się starać o rekompensatę finansową. Sprawdź, kogo dotyczy to rozwiązanie i jak z niego skorzystać.

Wymogi sanepidu i kontrole

Opieka

Jak dbać o wysoką jakość świadczeń

Udzielając świadczeń zdrowotnych w placówce medycznej, nie możesz zapomnieć o zapewnieniu odpowiedniej jakości. Oprócz ustawowych wytycznych, powinieneś opracować i stosować procedury. Sprawdź, co może Ci w tym pomóc.

sanepid

Jak się przygotować do kontroli sanepidu

Dobre przygotowanie się na wizytę sanepidu pozwoli nie tylko na wychwycenie różnych niedociągnięć, które mogłyby ewentualnie wzbudzić zastrzeżenia kontrolujących , lecz także sprawi, że kontrola nie będzie aż tak stresująca i proces wizytacji przebiegnie sprawnie. Jak zatem osiągnąć taki stan?

tempetatura na sali operacyjnej

Jaka temperatura musi być na sali operacyjnej

Mimo, że niektóre zabiegi wymagają stosowania obniżonej temperatury, na sali operacyjnej powinna ona wynosić +24°C. W celu zachowania elastyczności w tym zakresie na sali powinny być wdrożone urządzenia pozwalające na regulowanie temperatury. Jakie jeszcze wymogi musisz spełnić?

Akredytacja i ISO

mierniki w jakości

W analizie wyników placówki warto stosować mierniki

Jakość w placówkach medycznych trzeba monitorować i oceniać na każdym etapie realizacji usługi. Mogą w tym pomóc specjalnie opracowane mierniki i wskaźniki. Sprawdź, jak je wykorzystać w praktyce.

jakość

System Zarządzania Jakością – co zyskasz po wdrożeniu

Co prawda większość organizacji zaczyna myśleć o wdrożeniu ISO dopiero w momencie, gdy zaczynają wymagać tego zleceniodawcy czy potencjalni zleceniodawcy, ale są też podmioty medyczne, które nie czekają, aż pojawią się problemy. Sprawdź, dlaczego jakość to wartość strategiczna i jak ją wykorzystać w budowie przewagi konkurencyjnej.

ryzyko

Dlaczego warto wdrożyć system zarządzania ryzykiem

Pacjenci, z którymi stykasz się na co dzień, mogą być nosicielami poważnych chorób. Nie bez znaczenia są też warunki sanitarno-higieniczne w gabinecie. Sprawdź, jak zminimalizować ryzyko przeniesienia infekcji.