Jak zorganizować komputerowe stanowisko pracy

Autor: Sebastian Kryczka

Dodano: 13 lipca 2017
Jak zorganizować komputerowe stanowisko pracy

Komputer z wyposażeniem dodatkowym to jedno z podstawowych narzędzi pracy wielu pracowników placówek medycznych. Organizacja stanowiska pracy wyposażonego w monitor ekranowy nie może być dowolna. Musi uwzględniać przepisy z zakresu technicznego bezpieczeństwa pracy oraz zasad ergonomii. O co zatem musisz zadbać?

Organizacja komputerowych stanowisk pracy pracowników zatrudnionych w placówkach medycznych przy obsłudze monitorów ekranowych powinna uwzględniać uregulowania zawarte w rozporządzeniu z 1 grudnia 1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe. Przepisy zawarte w tym akcie prawnym stanowią „minimalny standard”, który odnosi się zarówno do podstawowego wyposażenia komputerowego stanowiska pracy – jakim jest komputer wyposażony w monitor – jak i do wyposażenia pomocniczego – właściwego stołu oraz krzesła.

Pozostało jeszcze 92 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Nie masz jeszcze konta?

Zamów pełny dostęp do portalu

SPRAWDŹ OFERTĘ

Chcesz przetestować nasze usługi?

Skorzystaj z bezpłatnego 24h dostępu do zasobów SerwisuZOZ.pl

Aktywuj 24-godzinny okres testowy

Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła

Jeżeli nie jesteś zarejestrowanym użytkownikiem portalu, możesz wykupić jednorazowy dostęp do wybranego dokumentu.