Aktywne filtry:
Wyłącz filtry

Procedura wsparcia żywieniowego pacjentów z COVID-19

Autor:
Bartłomiej Rawski

Dodano: 9 czerwca 2021
Bartłomiej  Rawski
Bartłomiej Rawski
Specjalista epidemiolog. Absolwent Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Nauczyciel akademicki w Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku. Zakres zainteresowań zawodowych oraz naukowych to epidemiologia infekcyjna obejmująca choroby zakaźne oraz tropikalne, a także zdrowie publiczne i medycyna zapobiegawcza. Jako epidemiolog specjalizuję się w medycynie podróży oraz wakcynologii
Więcej o autorze »
procedura 5

Ciężko chorzy z COVID-19, będący w stanie silnego stresu, są narażeni na wysokie ryzyko żywieniowe.

Godnym uwagi jest fakt, że wczesna ocena stanu odżywienia, funkcji żołądkowo-jelitowych i ryzyka aspiracji oraz terminowe wsparcie żywienia dojelitowego są ważne dla rokowania chorego.

Bardzo ważnym aspektem leczenia chorych na COVID-19 jest wsparcie żywieniowe. Odpowiednia dieta, żywienie pacjenta chorego przekładają się znacząco na wyniki leczenia.

Celem procedury jest stworzenie zaleceń dietetycznych, które należy stosować podczas opieki nad chorym z COVID-19.

Uzyskaj bezpłatny 24-godzinny dostęp do SerwisZOZ.pl

aktywuj dostęp testowy

Jeżeli nie jesteś zarejestrowanym użytkownikiem portalu, możesz wykupić jednorazowy dostęp do wybranego dokumentu.

Certyfikat rzetelności Laur zaufania SMB logo Top firma
   

Klub Menedżera

   

Dołącz do klubu Menedżera Zdrowia Ochrony Zdrowia
i korzystaj z benefitów!

   Zobacz ofertę
   

Klub Menedżera