Bacillus cereus to rodzaj bakterii Gram-dodatniej, które są powszechnie obecne w środowisku naturalnym, w tym w glebie i w produktach spożywczych. B. cereus jest endosporeformującym, tlenowym organizmem, który jest zdolny do przetrwania w ekstremalnych warunkach.
Jedną z głównych cech Bacillus cereus jest jej zdolność do powodowania chorób u ludzi. Znany jest z powodowania dwóch różnych typów chorób związanych z jedzeniem: zatrucie pokarmowe emetyczne (wymiotne) i zatrucie pokarmowe biegunkowe. Typ emetyczny jest zwykle związany z spożyciem ryżu gotowanego, który był niewłaściwie przechowywany, podczas gdy typ biegunkowy jest częściej związany z mięsem, warzywami i produktami mlecznymi.
Bacillus cereus jest również zdolny do powodowania innych infekcji, takich jak infekcje oka, rany, sepsy oraz rzadziej zakażeń układu nerwowego (np. zapalenie opon mózgowych). Jednak takie infekcje są stosunkowo rzadkie w porównaniu do zatruć pokarmowych.
Celem procedury jest szerzenie działań edukacyjnych dotyczących pałeczki Bacillus cereus wśród personelu podmiotu leczniczego.
Jeżeli nie jesteś zarejestrowanym użytkownikiem portalu, możesz wykupić jednorazowy dostęp do wybranego dokumentu.