Oświadczenie pracodawcy o wprowadzeniu monitoringu wizyjnego

Oświadczenie pracodawcy o wprowadzeniu monitoringu wizyjnego to pisemne zawiadomienie lub informacja udostępniana pracownikom oraz innym zainteresowanym stronom, w którym pracodawca ogłasza wprowadzenie systemu monitoringu wizyjnego w miejscu pracy. To ważny dokument mający na celu poinformowanie o obecności kamer monitoringu oraz określenie celów i zasad funkcjonowania tego systemu.

W oświadczeniu pracodawca może zawrzeć następujące informacje:

• cel monitoringu: przedstawienie celów wprowadzenia monitoringu, takich jak zapewnienie bezpieczeństwa pracowników i mienia, monitorowanie procesów pracy, ochrona interesów pracodawcy, przestrzeganie regulaminu pracy itp.,
  • rodzaje kamer i lokalizacje: opis typów kamer używanych w systemie monitoringu oraz ich umiejscowienie w placówce medycznej,
  • zakres rejestrowanych danych: informacja o tym, co będzie rejestrowane przez kamery, np. obszary, w których będą one skierowane, czy dźwięk będzie również rejestrowany,
  • przestrzeganie przepisów: zapewnienie, że system monitoringu zostanie wdrożony w zgodzie z obowiązującymi przepisami prawnymi dotyczącymi ochrony prywatności, prawa pracy i innych przepisów związanych z monitorowaniem,
  • przechowywanie i dostęp do nagrań: informacje na temat tego, jak długo nagrań będzie przechowywanych oraz kto będzie miał dostęp do nich (np. tylko uprawnione osoby, organy ścigania w określonych sytuacjach),
  • prawa pracowników: zaznaczenie praw pracowników, takich jak prawo do informacji o monitoringu, prawo do ochrony prywatności, możliwość wglądu w swoje dane, jak również procedury składania skarg lub pytań dotyczących monitoringu,
  • kontakt do osoby odpowiedzialnej: wskazanie osoby lub zespołu odpowiedzialnego za zarządzanie systemem monitoringu i udzielanie informacji związanych z tym tematem.

Oświadczenie pracodawcy o wprowadzeniu monitoringu wizyjnego ma na celu zapewnienie przejrzystości, zapewnienie zgodności z prawem oraz umożliwienie pracownikom zrozumienia celów i zasad monitoringu. Jest to ważne, aby pracownicy mieli pełną świadomość, że są monitorowani, oraz aby poczuli się bezpiecznie w związku z wykorzystaniem kamer w miejscu pracy.

Pobierz wzór Oświadczenia pracodawcy o wprowadzeniu monitoringu wizyjnego!

Uzyskaj bezpłatny 24-godzinny dostęp do SerwisZOZ.pl

aktywuj dostęp testowy

Jeżeli nie jesteś zarejestrowanym użytkownikiem portalu, możesz wykupić jednorazowy dostęp do wybranego dokumentu.

Słowa kluczowe:
monitoringRODO