Prowadzenie placówki medycznej wiąże się z regularnymi kontrolami ze strony sanepidu. Sprawdź, jak zapewnić bezpieczeństwo higieniczne i prawidłowo opracować procedury sanitarne.

Akredytacja i ISO

akredytacja szpitala

Co to jest akredytacja szpitala

Akredytacja szpitala to coraz częściej spotykane pojęcie w przestrzeni publicznej, szczególnie w kontekście poprawy jakości opieki zdrowotnej. Choć proces ten jest dobrowolny, jego znaczenie stale rośnie – zarówno z perspektywy organizacyjnej, jak i finansowej. Wyjaśniamy, czym jest akredytacja szpitala, jakie warunki należy spełnić, by ją uzyskać i na jakich podstawach prawnych się opiera.

jakość

Wewnętrzny system zarządzania jakością i bezpieczeństwem – obowiązek dla placówek współpracujących z NFZ 

Każdy podmiot leczniczy współpracujący z Narodowym Funduszem Zdrowia powinien mieć już wdrożony system zarządzania jakością i bezpieczeństwem. Termin jego wdrożenia minął 30 czerwca 2024 r. System ten służy nie tylko do monitorowania zdarzeń niepożądanych i identyfikacji ryzyka, lecz także obejmuje regularne szkolenia personelu oraz badania satysfakcji pacjentów. Sprawdź, czy Twoja placówka spełnia wszystkie wymagania!

akredytacja POZ a jakość zarządzania

Akredytacja w ochronie zdrowia – nowe standardy jakości i bezpieczeństwa pacjenta dla POZ

Nowe standardy akredytacyjne dla podstawowej opieki zdrowotnej (POZ) to szansa na lepszą dostępność usług, większe bezpieczeństwo pacjentów i skuteczniejsze zarządzanie placówkami. Sprawdź, co te zmiany oznaczają dla podmiotów leczniczych i jakie korzyści przyniesie wdrożenie nowych zasad!

Wymogi sanepidu i kontrole

stanowisko higieny rąk w gabinecie zabiegowym

Jak przygotować stanowisko higieny rąk w gabinecie zabiegowym

Niewłaściwie zaprojektowane stanowisko do mycia i dezynfekcji rąk może zwiększać ryzyko zakażeń zamiast im zapobiegać. Biofilmy i drobnoustroje rozwijają się w wilgotnym środowisku, a każdy dotyk umywalki czy baterii może ponownie skażać skórę. Jak temu zapobiec? Sprawdź najlepsze rozwiązania!

projektowanie kuchni szpitalnej

Wymogi i standardy wyposażenia oraz organizacji kuchni szpitalnej

Jednym z wymogów dotyczących kuchni szpitalnej jest jej zlokalizowanie w wydzielonym budynku lub wspólnym z pralnią, połączonym przejściem krytym lub tunelem podziemnym z blokiem łóżkowym szpitala oraz oddziałami mieszczącymi się w wydzielonych pawilonach lub w skrzydle zespołu głównego. Co jeszcze należy zapewnić w tym pomieszczeniu?

tempetatura na sali operacyjnej

Jaka temperatura musi być na sali operacyjnej

Mimo że niektóre zabiegi wymagają stosowania obniżonej temperatury, temperatura na sali operacyjnej jest określona w przepisach. W celu zachowania elastyczności w tym zakresie na sali powinny być wdrożone urządzenia pozwalające na regulowanie temperatury. Jakie wymogi dotyczące temperatury musisz spełnić na sali operacyjnej, zwłaszcza w okresie letnim?

Zapobieganie zakażeniom

szczepienia

Europejski Tydzień Szczepień 2025 – dobry moment na działania w placówkach POZ

Europejski Tydzień Szczepień (27 kwietnia – 3 maja) to dobry moment, aby wzmocnić działania profilaktyczne w placówce medycznej. NFZ finansuje szczepienia przeciw HPV i krztuścowi – warto przypomnieć zespołowi o ich dostępności i zadbać o aktywne informowanie pacjentów.

jakie dane medyczne przekazywać do sanepidu

Kiedy i jakie dane medyczne przekazywać do sanepidu w przypadku podejrzenia lub rozpoznania zakażenia?

Czy lekarz może ujawnić dane pacjenta bez jego zgody? W przypadku chorób zakaźnych – tak, ale tylko w określonym zakresie. Sprawdź, co i kiedy możesz przekazać sanepidowi, by nie naruszyć prawa – i jak nie wpaść w pułapkę nieuprawnionego ujawnienia danych.

krztusiec i odra

Kto ponosi odpowiedzialność za zakażenie krztuścem lub odrą?

Odpowiedzialność za zakażenia krztuścem lub odrą to kluczowy problem. Istotne są zarówno odpowiedzialność karna za świadome narażenie na zakażenie, jak i odpowiedzialność cywilna szpitali za zaniedbania prowadzące do infekcji. Dowiedz się więcej o swoich obowiązkach w kontekście zakażeń.