Prowadzenie placówki medycznej wiąże się z regularnymi kontrolami ze strony sanepidu. Sprawdź, jak zapewnić bezpieczeństwo higieniczne i prawidłowo opracować procedury sanitarne.
Akredytacja i ISO

Co to jest akredytacja szpitala
Akredytacja szpitala to coraz częściej spotykane pojęcie w przestrzeni publicznej, szczególnie w kontekście poprawy jakości opieki zdrowotnej. Choć proces ten jest dobrowolny, jego znaczenie stale rośnie – zarówno z perspektywy organizacyjnej, jak i finansowej. Wyjaśniamy, czym jest akredytacja szpitala, jakie warunki należy spełnić, by ją uzyskać i na jakich podstawach prawnych się opiera.

Wewnętrzny system zarządzania jakością i bezpieczeństwem – obowiązek dla placówek współpracujących z NFZ
Każdy podmiot leczniczy współpracujący z Narodowym Funduszem Zdrowia powinien mieć już wdrożony system zarządzania jakością i bezpieczeństwem. Termin jego wdrożenia minął 30 czerwca 2024 r. System ten służy nie tylko do monitorowania zdarzeń niepożądanych i identyfikacji ryzyka, lecz także obejmuje regularne szkolenia personelu oraz badania satysfakcji pacjentów. Sprawdź, czy Twoja placówka spełnia wszystkie wymagania!

Akredytacja w ochronie zdrowia – nowe standardy jakości i bezpieczeństwa pacjenta dla POZ
Nowe standardy akredytacyjne dla podstawowej opieki zdrowotnej (POZ) to szansa na lepszą dostępność usług, większe bezpieczeństwo pacjentów i skuteczniejsze zarządzanie placówkami. Sprawdź, co te zmiany oznaczają dla podmiotów leczniczych i jakie korzyści przyniesie wdrożenie nowych zasad!
Wymogi sanepidu i kontrole

Jak przygotować stanowisko higieny rąk w gabinecie zabiegowym
Niewłaściwie zaprojektowane stanowisko do mycia i dezynfekcji rąk może zwiększać ryzyko zakażeń zamiast im zapobiegać. Biofilmy i drobnoustroje rozwijają się w wilgotnym środowisku, a każdy dotyk umywalki czy baterii może ponownie skażać skórę. Jak temu zapobiec? Sprawdź najlepsze rozwiązania!

Wymogi i standardy wyposażenia oraz organizacji kuchni szpitalnej
Jednym z wymogów dotyczących kuchni szpitalnej jest jej zlokalizowanie w wydzielonym budynku lub wspólnym z pralnią, połączonym przejściem krytym lub tunelem podziemnym z blokiem łóżkowym szpitala oraz oddziałami mieszczącymi się w wydzielonych pawilonach lub w skrzydle zespołu głównego. Co jeszcze należy zapewnić w tym pomieszczeniu?

Jaka temperatura musi być na sali operacyjnej
Mimo że niektóre zabiegi wymagają stosowania obniżonej temperatury, temperatura na sali operacyjnej jest określona w przepisach. W celu zachowania elastyczności w tym zakresie na sali powinny być wdrożone urządzenia pozwalające na regulowanie temperatury. Jakie wymogi dotyczące temperatury musisz spełnić na sali operacyjnej, zwłaszcza w okresie letnim?
Zapobieganie zakażeniom

Europejski Tydzień Szczepień 2025 – dobry moment na działania w placówkach POZ
Europejski Tydzień Szczepień (27 kwietnia – 3 maja) to dobry moment, aby wzmocnić działania profilaktyczne w placówce medycznej. NFZ finansuje szczepienia przeciw HPV i krztuścowi – warto przypomnieć zespołowi o ich dostępności i zadbać o aktywne informowanie pacjentów.

Kiedy i jakie dane medyczne przekazywać do sanepidu w przypadku podejrzenia lub rozpoznania zakażenia?
Czy lekarz może ujawnić dane pacjenta bez jego zgody? W przypadku chorób zakaźnych – tak, ale tylko w określonym zakresie. Sprawdź, co i kiedy możesz przekazać sanepidowi, by nie naruszyć prawa – i jak nie wpaść w pułapkę nieuprawnionego ujawnienia danych.

Kto ponosi odpowiedzialność za zakażenie krztuścem lub odrą?
Odpowiedzialność za zakażenia krztuścem lub odrą to kluczowy problem. Istotne są zarówno odpowiedzialność karna za świadome narażenie na zakażenie, jak i odpowiedzialność cywilna szpitali za zaniedbania prowadzące do infekcji. Dowiedz się więcej o swoich obowiązkach w kontekście zakażeń.