Pomiar temperatury wśród pracowników – jak go prowadzić
W wielu placówkach medycznych prewencyjne badanie temperatury ciała pracowników stało się popularne. Wszystko po to, aby zminimalizować ryzyko zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Sprawdź, jakie zasady stosować w tym zakresie.
Według informacji UODO, rozporządzenie RODO nie zabrania mierzenia temperatury pracownikom, gdyż przewiduje to art. 9 ust. 2 lit. i RODO, gdzie podkreślono, że szczególne kategorie danych (dotyczące zdrowia) można przetwarzać, gdy jest to niezbędne ze względów związanych z interesem publicznym w dziedzinie zdrowia publicznego, takich jak ochrona przed poważnymi transgranicznymi zagrożeniami zdrowotnymi, jeżeli wynika to z przepisów.
Interes publiczny w dziedzinie ochrony zdrowia to uniknięcie rozprzestrzenienia się epidemii na szersze rzesze społeczeństwa. Pozostaje jednak druga przesłanka polegająca na zakotwiczeniu takiego uprawnienia w obowiązujących przepisach („jeżeli wynika to z przepisów”).
PUODO wskazuje na art. 17 ustawy z 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych, w którym nadano Głównemu Inspektorowi Sanitarnemu (GIS) oraz wojewódzkim inspektorom sanitarnym (upoważnionym przez GIS) wiele dodatkowych uprawnień.
Czytaj więcej na temat obowiązków Administratora Danych Osobowych w SerwisZOZ.pl»
Uzyskaj nieograniczony dostęp do SerwisZOZ.pl
- Aktualne informacje o zmianach prawnych
- Indywidualne konsultacje e-mail z ekspertem (odpowiedź w 48 h)
- Bazę 3500 porad ekspertów, gotowych wzory dokumentów i procedur
- Przywileje z uczestnictwa w Klubie Menedżera Ochrony Zdrowia - rabaty, konferencje, webinary live, e-szkolenia, prezenty
Jeśli masz już konto
Uzyskaj bezpłatny 24-godzinny dostęp do SerwisZOZ.pl
aktywuj dostęp testowyJeżeli nie jesteś zarejestrowanym użytkownikiem portalu, możesz wykupić jednorazowy dostęp do wybranego dokumentu.