Pomiar temperatury wśród pracowników – jak go prowadzić

/appFiles/site_102/images/autor/1HzaY6mbWERjqh5.jpeg

Autor: Michał Grabiec

Dodano: 23 marca 2021
Pomiar temperatury wśród pracowników – jak go prowadzić

W wielu placówkach medycznych prewencyjne badanie temperatury ciała pracowników stało się popularne. Wszystko po to, aby zminimalizować ryzyko zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Sprawdź, jakie zasady stosować w tym zakresie.

Według informacji UODO, rozporządzenie RODO nie zabrania mierzenia temperatury pracownikom, gdyż przewiduje to art. 9 ust. 2 lit. i RODO, gdzie podkreślono, że szczególne kategorie danych (dotyczące zdrowia) można przetwarzać, gdy jest to niezbędne ze względów związanych z interesem publicznym w dziedzinie zdrowia publicznego, takich jak ochrona przed poważnymi transgranicznymi zagrożeniami zdrowotnymi, jeżeli wynika to z przepisów.

Interes publiczny w dziedzinie ochrony zdrowia to uniknięcie rozprzestrzenienia się epidemii na szersze rzesze społeczeństwa. Pozostaje jednak druga przesłanka polegająca na zakotwiczeniu takiego uprawnienia w obowiązujących przepisach („jeżeli wynika to z przepisów”).

PUODO wskazuje na art. 17 ustawy z 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych, w którym nadano Głównemu Inspektorowi Sanitarnemu (GIS) oraz wojewódzkim inspektorom sanitarnym (upoważnionym przez GIS) wiele dodatkowych uprawnień.

Czytaj więcej na temat obowiązków Administratora Danych Osobowych w SerwisZOZ.pl»

Pozostało jeszcze 78% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Uzyskaj bezpłatny 24-godzinny dostęp do SerwisZOZ.pl

aktywuj dostęp testowy

Jeżeli nie jesteś zarejestrowanym użytkownikiem portalu, możesz wykupić jednorazowy dostęp do wybranego dokumentu.