Każda kuchnia szpitalna musi być podzielona na wyraźne strefy w których odbywają się konkretne procesy związane z przygotowywaniem potraw, składowaniem składników oraz myciem naczyń. Niezbędne jest osobne pomieszczenie lub ich kilka, których przeznaczeniem jest magazynowanie produktów do przygotowania dań dla pacjentów. W skład takiego pomieszczenia wchodzi chłodne miejsce do przechowywania produktów niewymagających niskich temperatur oraz osobna, zamknięta szczelnie przestrzeń typu chłodnia.
Należy także zwrócić uwagę na to, że muszą istnieć także dwa osobne strefy w których dochodzi do obróbki wstępnej brudnych oraz czystych produktów. W tym pierwszym przypadku są to najczęściej warzywa okopowe, np. ziemniaki, marchew itp. Obróbka czysta produktów to po prostu kolejny etap związany z ich krojeniem i siekaniem. Zaraz obok powinna znaleźć się strefa obróbki termicznej i schładzania. Ostatnim etapem jest miejsce ekspedycji posiłków, a więc wydawanie ich na tace do transportu. Powracające ze szpitala brudne naczynia muszą trafić do oddzielnej strefy centralnego mycia. W każdej kuchni szpitalnej musi także znaleźć się osobna przestrzeń, a najlepiej kompleks kilku pomieszczeń administracyjno-socjalnych w którym znaleźć się musi jadalnia personelu, ubikacje i szatnie.
Więcej ciekawych informacji można znaleźć także na stronie https://www.morele.net/.