RODO wprowadziło zmiany w zakresie ochrony danych osobowych. Na administratorów danych nałożyło nowe obowiązki - informacyjne, techniczne i organizacyjne. Sprawdź, jak ograniczyć ryzyko związane z przepływem danych wrażliwych w placówce medycznej.

Maciej Kawecki

Zdrowie czy RODO – czym się kierować

RODO wyraźnie mówi o tym, że dane można przetwarzać, jeżeli jest to konieczne dla ochrony życia bądź zdrowia, zwłaszcza w sytuacji zagrożenia - rozmowa z MACIEJEM KAWECKIM, dyrektorem Departamentu Zarządzania Danymi, koordynatorem reformy ochrony danych osobowych w Ministerstwie Cyfryzacji.

Kamery w placówce medycznej

Kamery w placówce - gdzie są dopuszczalne

Kodeks pracy daje możliwość stosowania w zakładach pracy monitoringu. Sprawdź, jak wygląda kwestia rozmieszczenia kamer w przypadku placówek medycznych.

ae0ce5d894448dc56232b0024257efdcfb1aeea6-original

Rozszerzony obowiązek informacyjny wg RODO - jak go spełnić

Zgodnie z nowymi przepisami przedstawiciel placówki medycznej musi - przed uzyskaniem zgody na przetwarzanie danych - przekazać pacjentowi znacznie więcej informacji niż dotychczas. Nowe klauzule informacyjne mogą zająć nawet dwie strony formatu A4. Ich właściwa treść jest niezwykle ważna. Od nich bowiem z pewnością będzie się zaczynać każda potencjalna kontrola. Co w nich zatem zawrzeć?

czarne listy pacjentów, RODO

Czy możesz tworzyć czarne listy pacjentów

Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych zajął się kwestią tworzenia przez lekarzy czarnych list pacjentów i jest to pierwsza tego typu sprawa w branży medycznej. Sprawdź, czy tworzenie list pacjentów, którzy np. nie odwołują wizyt, jest dopuszczalne.

  RODO, trudności, absurdy RODO

RODO – co sprawia najwięcej trudności

Kluczowa przy podjęciu decyzji o powołaniu Inspektora Danych Osobowych jest ocena, czy przetwarzasz dane na małą czy dużą skalę. Sprawdź, przed czym uchroni Cię zatrudnienie takiego eksperta, nawet gdy się okaże, że nie obliguje Cię do tego RODO.

RODO, administrator danych osobowych, analiza ryzyka

Jak przeprowadzić analizę ryzyka

RODO wymaga, aby administrator danych osobowych oszacował, jakie ryzyko wiąże się z konkretnymi operacjami przetwarzania danych, które wykonuje. Jednocześnie musi indywidualnie dobrać odpowiednie dla siebie środki techniczne i organizacyjne, które będą służyć właściwemu przetwarzaniu danych. Oto jak to zrobić.

  Jak przygotować się do kontroli UODO

Jak przygotować się do kontroli UODO

Każdy szpital, przychodnia i gabinet lekarski powinny wyeliminować lub zminimalizować ryzyko wystąpienia niepożądanych problemów związanych z wyciekiem danych osobowych. Poznaj wskazówki, które pomogą pomyślnie przejść proces kontroli prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, również tej niezapowiedzianej.

33197e665122c9b5072cac537174c1ac82ae24fc-xlarge

Czy lekarz rodzinny musi powołać IOD

Lekarz rodzinny, który prowadzi małą praktykę lekarską, zatrudnia jedną pielęgniarkę, zastanawia się, jakie obowiązki spoczywają na nim w związku z wejściem w życie RODO i czy musi powołać Inspektora Ochrony Danych. Sprawdź, jakie ma obowiązki w tym zakresie.

b593e957508a25f6f781fa8fa2d2ff4034f42c71-xlarge

Czy za dokumentację medyczną udostępnioną po raz pierwszy możesz pobrać opłatę

Prawo pacjenta do dostępu do dokumentacji medycznej wynikające z ustawy o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta jest powszechnie znane i realizowane. Jednak RODO obowiązujące od 25 maja przyznaje pacjentom niezależną, dodatkową podstawę do nieodpłatnego uzyskania dostępu do pełnej dokumentacji medycznej. Kiedy musisz zastosować te zasady?

c2b0dde06c8c4a683d002c62cf0c7103a5daa1f6-xlarge

Jak zgłaszać naruszenia ochrony danych

Nowe unijne rozporządzenie RODO wprowadziło obowiązek zgłaszania naruszeń ochrony danych osobowych organowi nadzorczemu. Co zatem powinna zawierać procedura postępowania w przypadku wystąpienia takiego incydentu?

Spis treści Czytaj e-wydanie

Umowy terminowe
Szkolenie otwarte Ochrona zdrowia

Dokumentacja RODO w placówce medycznej. Czy jesteśmy przygotowani na kontrolę?

Warszawa 26.listopada.2018

Praktyka stosowania RODO w placówkach medycznych.

Czytaj więcej   »

Umowy terminowe
Szkolenie otwarte Ochrona zdrowia

Elektroniczna dokumentacja medyczna i e-ZLA w 2018 i 2019 roku

Warszawa 28.listopada.2018

Elektroniczna dokumentacja medyczna

Czytaj więcej   »

Umowy terminowe
Szkolenie otwarte Ochrona zdrowia

Gospodarowanie odpadami w placówkach medycznych zmiany w 2019r.

Warszawa 06.grudnia.2018

Gospodarowanie odpadami w placówkach medycznych

Czytaj więcej   »