c2b0dde06c8c4a683d002c62cf0c7103a5daa1f6-xlarge

Jak zgłaszać naruszenia ochrony danych

Nowe unijne rozporządzenie RODO wprowadziło obowiązek zgłaszania naruszeń ochrony danych osobowych organowi nadzorczemu. Co zatem powinna zawierać procedura postępowania w przypadku wystąpienia takiego incydentu?

0b11956a74c7977c9d943b73fc30ab8575e27469-xlarge

Kto musi prowadzić rejestr czynności przetwarzania

Podmioty lecznicze prowadzące szpitale, przychodnie i indywidualne praktyki lekarskie i pielęgniarskie są zobowiązane na podstawie RODO do wykonania dodatkowego obowiązku – wdrożenia i prowadzenia tzw. rejestru czynności przetwarzania. Dowiedz się, co powinno znaleźć się w tym dokumencie.

9100be465b28c720b27c44ca5a7f3bf4c5c5b165-xlarge

Jak należycie zabezpieczać dokumentację medyczną

Przychodni odebrano lokal, w którym prowadziła działalność leczniczą. Po tym zdarzeniu straciła władztwo nad dokumentacją medyczną swoich pacjentów. Rzecznik Praw Pacjentów zarzucił placówce naruszenie zbiorowych praw pacjenta. Sprawdź, jak nie dopuścić do takiej sytuacji.

4a49e54d8df68248e80c47a9b4b6a9ac907c407a-xlarge

Co zawrzeć w dokumentacji ochrony danych zgodnie z RODO

Placówka medyczna/lekarz są zobligowani do posiadania dokumentacji, która opisuje politykę bezpieczeństwa ochrony danych osobowych i instrukcji zarządzania systemem informatycznym do przetwarzania danych osobowych. Co zawrzeć w tych dokumentach, aby właściwie wywiązać się z obowiązków nałożonych przez RODO?

3ae044a5a65476ac0deb3571409dfe3cb21969bd-xlarge

Certyfikat potwierdzi zgodność z RODO

Certyfikat zgodności, który ma potwierdzać, że działalność jest prowadzona zgodnie z RODO, będzie ważny 3 lata i będzie odpłatny. Sprawdź, jakie korzyści odniesiesz, wyróżniając się takim certyfikatem.

c9d743fe3fe6f16fb8cba51e9b31eb117e0e88f9-xlarge

Czy możesz wyznaczyć jednego inspektora w sieci placówek

Jednym z podstawowych zadań inspektora ochrony danych jest informowanie administratora, podmiotu przetwarzającego oraz pracowników, którzy przetwarzają dane osobowe, o nowych obowiązkach wynikających z RODO. Sprawdź, w jaki sposób musisz zapewnić możliwość kontaktu z inspektorem, w tym także osób których dane dotyczą, na przykład pacjentów.

69d8151ac5849307fa97eadd17648a43071b0d7b-xlarge

Czy osobie zaufanej możesz przekazywać dane o pacjentach

Dane pacjentów bez ich zgody ujawniono adwokatowi, a później do sądu jako dowody w sprawie osobiście dotyczącej obwinionego lekarza. Sprawdź, czy doszło do wykroczenia?

41ebf9cad9842794b8b456e8a60aa854ff0364bd-xlarge

Jak przetwarzać dane zgodnie z RODO w małym gabinecie

Nadchodzące zmiany w przepisach, związane z wejściem w życie RODO, będą wyzwaniem dla funkcjonowania placówek medycznych. Nowym regulacjom będą musiały także sprostać jednoosobowe praktyki lekarskie. Sprawdź, jak je wdrożyć w codziennej praktyce.

044a5e02fe57a649755eac5203f8ad1f46b4176a-xlarge

Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych udzieli akredytacji – zakłada to nowy projekt ustawy

Nowy projekt ustawy o ochronie danych osobowych wprowadza jedynie część zagadnień związanych z ochroną danych osobowych, np. instytucję nowego organu nadzorczego, którym ma być Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Sprawdź, co się zmieni w związku z RODO.

19517e80eefe3f82c3b4651dcb414ed63d06b28b-xlarge

Jak dostosować formularze zgód pacjenta do RODO

Nowy formularz zgody pacjenta na przetwarzanie danych osobowych należy dostosować do definicji zgody i warunków jej wyrażania zamieszczonych w RODO. Jak się do tego przygotować?

Spis treści Czytaj e-wydanie