RODO wprowadziło zmiany w zakresie ochrony danych osobowych. Na administratorów danych nałożyło nowe obowiązki - informacyjne, techniczne i organizacyjne. Sprawdź, jak ograniczyć ryzyko związane z przepływem danych wrażliwych w placówce medycznej.

podpisywanie umowy,pisma

Zlecasz druk recept – jak zadbać o bezpieczeństwo danych

Proces drukowania recept dla lekarzy nie jest uregulowany bezpośrednio w przepisach regulujących zagadnienie recept. Czy powinieneś zatem zawrzeć umowę powierzenia przetwarzania danych osobowych z drukarnią, której zlecasz druk recept dla lekarzy?

Aparatura medyczna

Jak chronić dane osobowe zapisane w aparaturze

Bardzo istotne jest uświadomienie sobie roli, jaką w procesie przetwarzania danych osobowych pełni aparatura medyczna, a także ustalenie i przestrzeganie przez placówkę medyczną zasad nadzoru nad taką aparaturą. Sprawdź, jakie działania mające na celu zapewnienie ich bezpieczeństwa powinieneś podejmować?

Bezpieczeństwo danych

Dane pacjentów - jak uniknąć zagrożeń

Przepisy RODO opisują dość lakonicznie kwestie zabezpieczeń danych i nie dają wielu wskazówek administratorom danych, którzy powinni wdrożyć odpowiednie środki techniczne i organizacyjne w placówkach medycznych. Co zatem wybrać w praktyce i jakie zabezpieczenia stosować, aby wyeliminować niebezpieczeństwo utraty danych pacjentów?

Wdrożenie RODO

Jak placówki medyczne wdrożyły RODO

Ustawa wdrażająca RODO doprecyzowała wiele obszarów codziennej praktyki przetwarzania danych osobowych, również w placówkach medycznych. Dzięki tym zmianom w krajowych przepisach doprowadzono do pełnej zgodności z przepisami RODO. Jak to wygląda w praktyce?

Polityka bezpieczeństwa

RODO: Czy musisz mieć politykę bezpieczeństwa

Przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych zawierają ogólne wytyczne dotyczące tego, jak zadbać o właściwe przetwarzanie danych osobowych. Dotyczą one też tzw. polityki bezpieczeństwa. Sprawdź, czy masz obowiązek przygotowania takiego dokumentu i co powinien zawierać?

Kontrola UODO

Jakie zabezpieczenia sprawdzi kontroler UODO

Kontrola UODO może się rozpocząć wskutek skargi pacjenta na sposób przetwarzania jego danych. Dlatego też do obowiązków administratora danych osobowych należą przede wszystkim właściwe dopełnianie obowiązku informacyjnego, prowadzenie rejestru czynności przetwarzania, ocena skutków dla ochrony danych i powierzanie danych na nowych zasadach. Jak jeszcze możesz przygotować się do kontroli?

dostęp do e-dokumentacji medycznej

Dostęp do e-dokumentacji - zalecenia unijne

Komisja Europejska wydała zalecenia, które mają ułatwić bezpieczny dostęp ponad granicami, przy pełnej zgodności z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych. Dowiedz się, w jaki sposób ten dokument zmieni sytuację w zakresie cyfrowego dostępu do e-dokumentacji na poziomie Europy.

Czas

Czy możesz wystawić e-ZLA z datą wsteczną

Ustawodawca, regulują c zasady dotyczące okresu, na kt ó ry wystawia się zwolnienia lekarskie, przewidział także możliwość ich wystawiania z datą wsteczną. Sprecyzował jednak liczbę dni, kt ó re takie zwolnienie może obejmować. Poznaj szczegóły.

Odmowa podpisu RODO

Czy pracownik musi podpisać dokumentację RODO

Czy odmowa podpisania dokumentacji RODO stanowi ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych, uzasadniające zwolnienie dyscyplinarne pracownika? Wszystko zależy od okoliczności konkretnej sprawy – takie wnioski płyną z wyroku Sądu Rejonowego w Toruniu z 28 grudnia 2018 r. (IV P 364/18).

Monitoring

Poznaj wymogi RODO wobec kamer w przychodni

Monitoring na stałe wrósł w panoramę gabinetów lekarskich czy klinik. W rezultacie wejścia w życie RODO konieczne stało się rozważenie zgodności z prawem rozwiązań m.in. w zakresie systemu rejestracji obrazu i dźwięku, zwłaszcza wobec braku w Polsce ustawy, która całościowo regulowałaby te zagadnienia. Sprawdź, jak zgodnie z najnowszymi przepisami przetwarzać wizerunek osób.

Spis treści Czytaj e-wydanie