RODO, administrator danych osobowych, analiza ryzyka

Jak przeprowadzić analizę ryzyka

RODO wymaga, aby administrator danych osobowych oszacował, jakie ryzyko wiąże się z konkretnymi operacjami przetwarzania danych, które wykonuje. Jednocześnie musi indywidualnie dobrać odpowiednie dla siebie środki techniczne i organizacyjne, które będą służyć właściwemu przetwarzaniu danych. Oto jak to zrobić.

  Jak przygotować się do kontroli UODO

Jak przygotować się do kontroli UODO

Każdy szpital, przychodnia i gabinet lekarski powinny wyeliminować lub zminimalizować ryzyko wystąpienia niepożądanych problemów związanych z wyciekiem danych osobowych. Poznaj wskazówki, które pomogą pomyślnie przejść proces kontroli prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, również tej niezapowiedzianej.

33197e665122c9b5072cac537174c1ac82ae24fc-xlarge

Czy lekarz rodzinny musi powołać IOD

Lekarz rodzinny, który prowadzi małą praktykę lekarską, zatrudnia jedną pielęgniarkę, zastanawia się, jakie obowiązki spoczywają na nim w związku z wejściem w życie RODO i czy musi powołać Inspektora Ochrony Danych. Sprawdź, jakie ma obowiązki w tym zakresie.

b593e957508a25f6f781fa8fa2d2ff4034f42c71-xlarge

Czy za dokumentację medyczną udostępnioną po raz pierwszy możesz pobrać opłatę

Prawo pacjenta do dostępu do dokumentacji medycznej wynikające z ustawy o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta jest powszechnie znane i realizowane. Jednak RODO obowiązujące od 25 maja przyznaje pacjentom niezależną, dodatkową podstawę do nieodpłatnego uzyskania dostępu do pełnej dokumentacji medycznej. Kiedy musisz zastosować te zasady?

c2b0dde06c8c4a683d002c62cf0c7103a5daa1f6-xlarge

Jak zgłaszać naruszenia ochrony danych

Nowe unijne rozporządzenie RODO wprowadziło obowiązek zgłaszania naruszeń ochrony danych osobowych organowi nadzorczemu. Co zatem powinna zawierać procedura postępowania w przypadku wystąpienia takiego incydentu?

  Kto musi prowadzić rejestr czynności przetwarzania

Kto musi prowadzić rejestr czynności przetwarzania

Podmioty lecznicze prowadzące szpitale, przychodnie i indywidualne praktyki lekarskie i pielęgniarskie są zobowiązane na podstawie RODO do wykonania dodatkowego obowiązku – wdrożenia i prowadzenia tzw. rejestru czynności przetwarzania. Dowiedz się, co powinno znaleźć się w tym dokumencie.

9100be465b28c720b27c44ca5a7f3bf4c5c5b165-xlarge

Jak należycie zabezpieczać dokumentację medyczną

Przychodni odebrano lokal, w którym prowadziła działalność leczniczą. Po tym zdarzeniu straciła władztwo nad dokumentacją medyczną swoich pacjentów. Rzecznik Praw Pacjentów zarzucił placówce naruszenie zbiorowych praw pacjenta. Sprawdź, jak nie dopuścić do takiej sytuacji.

4a49e54d8df68248e80c47a9b4b6a9ac907c407a-xlarge

Co zawrzeć w dokumentacji ochrony danych zgodnie z RODO

Placówka medyczna/lekarz są zobligowani do posiadania dokumentacji, która opisuje politykę bezpieczeństwa ochrony danych osobowych i instrukcji zarządzania systemem informatycznym do przetwarzania danych osobowych. Co zawrzeć w tych dokumentach, aby właściwie wywiązać się z obowiązków nałożonych przez RODO?

3ae044a5a65476ac0deb3571409dfe3cb21969bd-xlarge

Certyfikat potwierdzi zgodność z RODO

Certyfikat zgodności, który ma potwierdzać, że działalność jest prowadzona zgodnie z RODO, będzie ważny 3 lata i będzie odpłatny. Sprawdź, jakie korzyści odniesiesz, wyróżniając się takim certyfikatem.

c9d743fe3fe6f16fb8cba51e9b31eb117e0e88f9-xlarge

Czy możesz wyznaczyć jednego inspektora w sieci placówek

Jednym z podstawowych zadań inspektora ochrony danych jest informowanie administratora, podmiotu przetwarzającego oraz pracowników, którzy przetwarzają dane osobowe, o nowych obowiązkach wynikających z RODO. Sprawdź, w jaki sposób musisz zapewnić możliwość kontaktu z inspektorem, w tym także osób których dane dotyczą, na przykład pacjentów.

Spis treści Czytaj e-wydanie

Umowy terminowe
Szkolenie otwarte Ochrona zdrowia

Elektroniczna dokumentacja medyczna i e-ZLA w 2018 i 2019 roku

Warszawa 26.września.2018

Elektroniczna dokumentacja medyczna

Czytaj więcej   »