RODO wprowadziło zmiany w zakresie ochrony danych osobowych. Na administratorów danych nałożyło nowe obowiązki - informacyjne, techniczne i organizacyjne. Sprawdź, jak ograniczyć ryzyko związane z przepływem danych wrażliwych w placówce medycznej.

Związek zawodowy w ZOZ

Związek zawodowy – jakie dane możesz ujawnić

Jeśli w placówce medycznej funkcjonuje związek zawodowy, masz obowiązek zapewnić mu odpowiednie warunki do funkcjonowania. Dowiedz się, czy uwzględniając obowiązki związane ze współdziałaniem między związkiem zawodowym a pracodawcą, placówka medyczna może oczekiwać przedstawienia mu imiennej listy członków organizacji związkowej.

Audyt RODO

Audyt RODO - dlaczego warto go przeprowadzić

W ostatnim czasie tylko część podmiotów leczniczych zdecydowała się na przeprowadzenie w swoich placówkach audytu RODO. Sprawdź, co możesz zyskać, przeprowadzając taką wewnętrzną ocenę i czy warto angażować się w takie działanie.

Wyciek danych

Jak się zabezpieczyć przed wyciekiem danych

Zdarza się, że zostawiasz włączony komputer z dostępem do danych medycznych. Być może w pośpiechu opuszczasz gabinet, nie zamykając go, i wtedy może do niego wejść postronna osoba. Może to grozić poważnymi konsekwencjami. Jakie kroki trzeba podjąć, aby zabezpieczyć się przed wyciekiem danych przechowywanych w komputerze?

Audyt bezpieczeństwa danych

Jak przeprowadzić audyt bezpieczeństwa danych

Wraz z nadchodzącymi kontrolami UODO pamiętaj, aby wprowadzone standardy ochrony danych osobowych utrzymać na najwyższym poziomie. Tylko systematyczne działania i podejmowanie w porę określonych czynności uchroni przed zarzutem naruszenia tej ochrony. Sprawdź, dlaczego warto przeprowadzić audyt w zakresie bezpieczeństwa danych.

Kontrola UODO

Jakie masz uprawnienia podczas kontroli UODO

Podmioty lecznicze przetwarzają dane osobowe i mają obowiązek przestrzegania przepisów RODO. W związku z tym mogą się spodziewać kontroli Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Instytucja już je zapowiedziała. Sprawdź, jak możesz się przygotować do wizyty kontrolera.

ID lekarza

Identyfikatory w placówce – czy zgodne z RODO

Polecenie wykonania obowiązku identyfikacyjnego powinno mieć określone umocowanie prawne. Najlepiej, by stosowny zapis, obligujący pracowników do noszenia identyfikatorów, znalazł się w regulaminie pracy albo wynikał z pisemnego polecenia służbowego.

Kamera

Czy w placówce można używać kamer nasobnych

Placówki medyczne coraz częściej korzystają z monitoringu wizyjnego, aby zwiększyć bezpieczeństwo. Czy mogą jednak wyposażyć pracowników ochrony w kamery nasobne? Czy jest to zgodnie z RODO? Poznaj uregulowania prawne i planowane zmiany w tym zakresie.

Bezpieczeństwo IT

Cyberbezpieczeństwo – poznaj nowe obowiązki

Ustalenie wspólnych standardów cyberbezpieczeństwa nakłada nowe obowiązki na placówki medyczne. Podobnie, jak w przypadku RODO, konieczne będzie zapewnienie odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa współmiernego do poziomu ryzyka. Jakie rozwiązania będziesz musiał zastosować, aby nie narazić się na kary ze strony UODO?

Dane osobowe pracowników

Jak przetwarzać dane osobowe personelu

Jeżeli zatrudnimy personel w placówce, powinniśmy – tak jak na etapie rekrutacji - nadal pamiętać o ochronie danych osobowych. Ochrona ta obowiązuje bowiem zarówno w stosunku do pracowników, jak i osób zatrudnionych na podstawie tzw. niepracowniczych form zatrudnienia. Na co zwrócić uwagę w przypadku przetwarzania danych osobowych personelu?

Inspektor ODO

Jakie kwalifikacje powinien mieć IOD

Inspektor ochrony danych osobowych musi mieć kwalifikacje zawodowe, fachową wiedzę w zakresie prawa dotyczącego ochrony danych osobowych i umiejętności wypełniania zadań. Powinien być też niezależny, bez względu na to, czy jest pracownikiem administratora/podmiotu przetwarzającego dane, czy nie. Kogo wybrać na to stanowisko?

Spis treści Czytaj e-wydanie

Umowy terminowe
Szkolenie otwarte Ochrona zdrowia

RODO po 4 maja - kontrole, kary, monitoring, dokumentacja medyczna, przepisy sektorowe

Warszawa 02.sierpnia.2019

RODO po 4 maja 2019 – pomiędzy kontrolą a karą. Monitoring, dokumentacja medyczna, realizacja praw osób. Najnowsze zmiany w przepisach sektorowych.

Czytaj więcej   »

Umowy terminowe
Szkolenie otwarte Ochrona zdrowia

Elektroniczna dokumentacja medyczna, SIM i recepta – ochrona zdrowia w 2019r.

Poznań 19.sierpnia.2019

Elektroniczna dokumentacja medyczna, SIM i recepta – jak działać w ochronie zdrowia w 2019r.

Czytaj więcej   »

Umowy terminowe
Szkolenie otwarte Ochrona zdrowia

Zdrowie publiczne – finansowanie i sprawozdawczość z uwzględnieniem wymogów JST

Wrocław 21.sierpnia.2019

Zdrowie publiczne – finansowanie i sprawozdawczość z uwzględnieniem wymogów JST

Czytaj więcej   »

Umowy terminowe
Szkolenie otwarte Ochrona zdrowia

Zdrowie publiczne – finansowanie i sprawozdawczość z uwzględnieniem wymogów JST

Katowice 17.września.2019

Zdrowie publiczne – finansowanie i sprawozdawczość z uwzględnieniem wymogów JST

Czytaj więcej   »