RODO wprowadziło zmiany w zakresie ochrony danych osobowych. Na administratorów danych nałożyło nowe obowiązki - informacyjne, techniczne i organizacyjne. Sprawdź, jak ograniczyć ryzyko związane z przepływem danych wrażliwych w placówce medycznej.

Wdrożenie RODO

Jak placówki medyczne wdrożyły RODO

Ustawa wdrażająca RODO doprecyzowała wiele obszarów codziennej praktyki przetwarzania danych osobowych, również w placówkach medycznych. Dzięki tym zmianom w krajowych przepisach doprowadzono do pełnej zgodności z przepisami RODO. Jak to wygląda w praktyce?

Polityka bezpieczeństwa

RODO: Czy musisz mieć politykę bezpieczeństwa

Przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych zawierają ogólne wytyczne dotyczące tego, jak zadbać o właściwe przetwarzanie danych osobowych. Dotyczą one też tzw. polityki bezpieczeństwa. Sprawdź, czy masz obowiązek przygotowania takiego dokumentu i co powinien zawierać?

Kontrola UODO

Jakie zabezpieczenia sprawdzi kontroler UODO

Kontrola UODO może się rozpocząć wskutek skargi pacjenta na sposób przetwarzania jego danych. Dlatego też do obowiązków administratora danych osobowych należą przede wszystkim właściwe dopełnianie obowiązku informacyjnego, prowadzenie rejestru czynności przetwarzania, ocena skutków dla ochrony danych i powierzanie danych na nowych zasadach. Jak jeszcze możesz przygotować się do kontroli?

dostęp do e-dokumentacji medycznej

Dostęp do e-dokumentacji - zalecenia unijne

Komisja Europejska wydała zalecenia, które mają ułatwić bezpieczny dostęp ponad granicami, przy pełnej zgodności z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych. Dowiedz się, w jaki sposób ten dokument zmieni sytuację w zakresie cyfrowego dostępu do e-dokumentacji na poziomie Europy.

Czas

Czy możesz wystawić e-ZLA z datą wsteczną

Ustawodawca, regulują c zasady dotyczące okresu, na kt ó ry wystawia się zwolnienia lekarskie, przewidział także możliwość ich wystawiania z datą wsteczną. Sprecyzował jednak liczbę dni, kt ó re takie zwolnienie może obejmować. Poznaj szczegóły.

Odmowa podpisu RODO

Czy pracownik musi podpisać dokumentację RODO

Czy odmowa podpisania dokumentacji RODO stanowi ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych, uzasadniające zwolnienie dyscyplinarne pracownika? Wszystko zależy od okoliczności konkretnej sprawy – takie wnioski płyną z wyroku Sądu Rejonowego w Toruniu z 28 grudnia 2018 r. (IV P 364/18).

Monitoring

Poznaj wymogi RODO wobec kamer w przychodni

Monitoring na stałe wrósł w panoramę gabinetów lekarskich czy klinik. W rezultacie wejścia w życie RODO konieczne stało się rozważenie zgodności z prawem rozwiązań m.in. w zakresie systemu rejestracji obrazu i dźwięku, zwłaszcza wobec braku w Polsce ustawy, która całościowo regulowałaby te zagadnienia. Sprawdź, jak zgodnie z najnowszymi przepisami przetwarzać wizerunek osób.

Akta osobowe

Jak przetwarzać dane personelu po zmianach

Pracodawca może przetwarzać dane osobowe pracownika ze względu na treść przepisów Kodeksu pracy. Nowelizacja tych regulacji prawnych, która obowiązuje od 4 maja , dostosowała obowiązujące przepisy do RODO i wprowadziła istotne zmiany. Sprawdź, jak należy przetwarzać dane personelu placówki zgodnie z nowymi przepisami. 

e-dokumentacja

Jakie zmiany procedur RODO wymusza e-dokumentacja

Ze względu na obowiązek prowadzenia dokumentacji medycznej w formie elektronicznej, każda placówka medyczna będzie musiała ponownie zweryfikować swoje procedury i dokumentację dotyczącą przetwarzania danych osobowych, uwzględniając na nowy sposób przetwarzania danych właśnie w tej formie. Sprawdź, co musisz dostosować.

Lekarstwo

Jakie dane możesz przekazać hurtowniom leków

Szpitale często realizują programy lekowe, co powoduje, że mają częstsze kontakty z firmami farmaceutycznymi. Zdarzają się przypadki, że firmy proszą o podawanie pierwszych siedmiu cyfr numerów PESEL pacjentów. Czy jest to zgodne z prawem?

Spis treści Czytaj e-wydanie