RODO wprowadziło zmiany w zakresie ochrony danych osobowych. Na administratorów danych nałożyło nowe obowiązki - informacyjne, techniczne i organizacyjne. Sprawdź, jak ograniczyć ryzyko związane z przepływem danych wrażliwych w placówce medycznej.

Cyberbezpieczeństwo

Cyberbezpieczeństwo – jakie masz obowiązki

Ustawa o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa nakłada nowe obowiązki na podmioty zajmujące się ochroną zdrowia. Jednym z nich jest wyznaczenie osoby odpowiedzialnej za utrzymywanie kontaktów z podmiotami krajowego systemu cyberbezpieczeństwa. Poznaj szczegóły tej regulacji.

Najbuk Piotr

Piotr Najbuk: Ogólne zasady wynikające z RODO trzeba dopracować

Podmioty lecznicze dzięki kodeksowi branżowemu otrzymają szczegółowe wytyczne w zakresie stosowania RODO w sektorze ochrony zdrowia. Poza tym, jeśli zastosują zapisy kodeksu, będą mieć większą ochronę w przypadku kontroli PUODO - r ozmowa z PIOTREM NAJBUKIEM, prawnikiem z Kancelarii Prawnej DZP w Warszawie.

Kamera monitoringu

Czy możesz instalować kamery w gabinecie

Monitoring stał się zjawiskiem powszechnym, kamery coraz częściej są również wykorzystywane w placówkach medycznych. Od dawna istnieją też wątpliwości, czy w gabinecie lekarskim można instalować monitoring. Zobacz, jakie są zdania na ten temat.

Lekarze starzyści

RODO a dane osobowe lekarzy stażystów

Zawody lekarza i lekarza dentysty są zawodami regulowanymi, na które ustawodawca nałożył obowiązek ustawicznego kształcenia. Jedną z form szkolenia specjalistycznego prowadzonego w ramach odbywanej przez lekarza specjalizacji jest staż kierunkowy. Okazuje się jednak, że ta forma szkolenia w praktyce budzi wiele wątpliwości prawnych w obszarze ochrony danych osobowych. Sprawdź, jak zatem postępować.

podpisywanie umowy,pisma

Zlecasz druk recept – jak zadbać o bezpieczeństwo danych

Proces drukowania recept dla lekarzy nie jest uregulowany bezpośrednio w przepisach regulujących zagadnienie recept. Czy powinieneś zatem zawrzeć umowę powierzenia przetwarzania danych osobowych z drukarnią, której zlecasz druk recept dla lekarzy?

Aparatura medyczna

Jak chronić dane osobowe zapisane w aparaturze

Bardzo istotne jest uświadomienie sobie roli, jaką w procesie przetwarzania danych osobowych pełni aparatura medyczna, a także ustalenie i przestrzeganie przez placówkę medyczną zasad nadzoru nad taką aparaturą. Sprawdź, jakie działania mające na celu zapewnienie ich bezpieczeństwa powinieneś podejmować?

Bezpieczeństwo danych

Dane pacjentów - jak uniknąć zagrożeń

Przepisy RODO opisują dość lakonicznie kwestie zabezpieczeń danych i nie dają wielu wskazówek administratorom danych, którzy powinni wdrożyć odpowiednie środki techniczne i organizacyjne w placówkach medycznych. Co zatem wybrać w praktyce i jakie zabezpieczenia stosować, aby wyeliminować niebezpieczeństwo utraty danych pacjentów?

Wdrożenie RODO

Jak placówki medyczne wdrożyły RODO

Ustawa wdrażająca RODO doprecyzowała wiele obszarów codziennej praktyki przetwarzania danych osobowych, również w placówkach medycznych. Dzięki tym zmianom w krajowych przepisach doprowadzono do pełnej zgodności z przepisami RODO. Jak to wygląda w praktyce?

Polityka bezpieczeństwa

RODO: Czy musisz mieć politykę bezpieczeństwa

Przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych zawierają ogólne wytyczne dotyczące tego, jak zadbać o właściwe przetwarzanie danych osobowych. Dotyczą one też tzw. polityki bezpieczeństwa. Sprawdź, czy masz obowiązek przygotowania takiego dokumentu i co powinien zawierać?

Kontrola UODO

Jakie zabezpieczenia sprawdzi kontroler UODO

Kontrola UODO może się rozpocząć wskutek skargi pacjenta na sposób przetwarzania jego danych. Dlatego też do obowiązków administratora danych osobowych należą przede wszystkim właściwe dopełnianie obowiązku informacyjnego, prowadzenie rejestru czynności przetwarzania, ocena skutków dla ochrony danych i powierzanie danych na nowych zasadach. Jak jeszcze możesz przygotować się do kontroli?