4a49e54d8df68248e80c47a9b4b6a9ac907c407a-xlarge

Co zawrzeć w dokumentacji ochrony danych

Placówka medyczna/lekarz są zobligowani do posiadania dokumentacji, która opisuje politykę bezpieczeństwa ochrony danych osobowych i instrukcji zarządzania systemem informatycznym do przetwarzania danych osobowych. Co zawrzeć w tych dokumentach, aby właściwie wywiązać się z obowiązków nałożonych przez RODO?

3ae044a5a65476ac0deb3571409dfe3cb21969bd-xlarge

Certyfikat potwierdzi zgodność z RODO

Certyfikat zgodności, który ma potwierdzać, że działalność jest prowadzona zgodnie z RODO, będzie ważny 3 lata i będzie odpłatny. Sprawdź, jakie korzyści odniesiesz, wyróżniając się takim certyfikatem.

c9d743fe3fe6f16fb8cba51e9b31eb117e0e88f9-xlarge

Czy możesz wyznaczyć jednego inspektora w sieci placówek

Jednym z podstawowych zadań inspektora ochrony danych jest informowanie administratora, podmiotu przetwarzającego oraz pracowników, którzy przetwarzają dane osobowe, o nowych obowiązkach wynikających z RODO. Sprawdź, w jaki sposób musisz zapewnić możliwość kontaktu z inspektorem, w tym także osób których dane dotyczą, na przykład pacjentów.

69d8151ac5849307fa97eadd17648a43071b0d7b-xlarge

Czy osobie zaufanej możesz przekazywać dane o pacjentach

Dane pacjentów bez ich zgody ujawniono adwokatowi, a później do sądu jako dowody w sprawie osobiście dotyczącej obwinionego lekarza. Sprawdź, czy doszło do wykroczenia?

41ebf9cad9842794b8b456e8a60aa854ff0364bd-xlarge

Jak przetwarzać dane zgodnie z RODO w małym gabinecie

Nadchodzące zmiany w przepisach, związane z wejściem w życie RODO, będą wyzwaniem dla funkcjonowania placówek medycznych. Nowym regulacjom będą musiały także sprostać jednoosobowe praktyki lekarskie. Sprawdź, jak je wdrożyć w codziennej praktyce.

044a5e02fe57a649755eac5203f8ad1f46b4176a-xlarge

Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych udzieli akredytacji – zakłada to nowy projekt ustawy

Nowy projekt ustawy o ochronie danych osobowych wprowadza jedynie część zagadnień związanych z ochroną danych osobowych, np. instytucję nowego organu nadzorczego, którym ma być Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Sprawdź, co się zmieni w związku z RODO.

19517e80eefe3f82c3b4651dcb414ed63d06b28b-xlarge

Jak dostosować formularze zgód pacjenta do RODO

Nowy formularz zgody pacjenta na przetwarzanie danych osobowych należy dostosować do definicji zgody i warunków jej wyrażania zamieszczonych w RODO. Jak się do tego przygotować?

15bacad64444008697f2a6afe3a5e69bfd537239-xlarge

Naruszenia zabezpieczeń danych osobowych – sprawdź, jaką odpowiedzialność nakłada RODO

Placówki medyczne muszą odpowiednio zabezpieczać dokumentację medyczną zawierającą dane osobowe. Przewiduje to również ogólne rozporządzenie o ochronie danych (RODO) . Poznaj postanowienia nowych przepisów w zakresie odpowiedzialności za zabezpieczenie dokumentów z danymi wrażliwymi.

69d8151ac5849307fa97eadd17648a43071b0d7b-xlarge

Kto będzie musiał wyznaczyć inspektora ochrony danych

W miejsce administratora bezpieczeństwa informacji, którego funkcja zniknie 25 maja 2018 r., pojawi się inspektor ochrony danych. Stanie się tak w związku z rozpoczęciem obowiązywania unijnego rozporządzenia ogólnego o ochronie danych. Sprawdź, jak zmieni się odpowiedzialność i zakres obowiązków osoby odpowiedzialnej za ochronę danych osobowych placówce.

c2b0dde06c8c4a683d002c62cf0c7103a5daa1f6-xlarge

Jak chronić dane osobowe pacjentów

Placówki medyczne prowadzą różne bazy mailingowe, uczestników konkursów, użytkowników - czy trzeba je zgłosić do GIODO? Jak postąpić w sytuacji, gdy osoba zatrudniona w placówce utworzyła kopię ukrytą i przesyłała dokumenty firmowe, bazy klientów/ kontrahentów, strategię i plany – na swoją prywatną skrzynkę mailową? Czy właściciel placówki może być ADO i ABI?

Spis treści Czytaj e-wydanie

Umowy terminowe
Szkolenie otwarte Ochrona zdrowia

RODO w branży medycznej – aspekty prawne i wdrożeniowe.

Wrocław 04.czerwca.2018

Jak prawidłowo przygotować placówkę?

Czytaj więcej   »

Umowy terminowe
Szkolenie otwarte Ochrona zdrowia

RODO w branży medycznej – aspekty prawne i wdrożeniowe.

Poznań 05.czerwca.2018

Jak prawidłowo przygotować placówkę?

Czytaj więcej   »